Over ons

Over ons

Werkervaring

Ik ben Margriete de Jong en ben inmiddels meer dan 15 jaar werkzaam in de verslavingszorg, waarbij ik me met name in het behandelen van trauma en hechtingsproblematiek heb gespecialiseerd. Verslaafd raak je namelijk niet zomaar. Er is eigenlijk altijd sprake van een problematische geschiedenis die de nodige consequenties met zich meebrengt.

Verslaving is vaak niet meer dan één van de manieren om hiermee om te gaan. Dit maakt mijn werk heel veelzijdig. Ik behandel trauma, emotionele verwaarlozing, leer mensen andere manieren om met hun problemen om te gaan en help mensen hun identiteit te (her)ontdekken.

Zie mijn LinkedIn profiel voor meer details over mijn werkervaring.

Persoonlijke werkwijze

Trauma’s (letterlijk ‘wonden’) heb je in allerlei vormen. Ook uit het zich bij iedereen verschillend. Je kunt getraumatiseerd zijn door één enkele gebeurtenis. Je kunt echter ook zoveel tekorten in je ontwikkeling hebben opgelopen, dat de traumatisering bijna een deel van je persoonlijkheid is geworden. Dat maakt het heel ongrijpbaar. Je kunt het gevoel hebben dat je nooit wat ergs hebt meegemaakt, maar toch (op subtiele wijze) op verschillende vlakken vastlopen.

Enkelvoudig trauma is vaak snel en doeltreffend met EMDR te behandelen. Voor de problematiek die ontstaat door een onveilige hechting of emotionele tekorten, is meestal meer nodig. Dan werk ik vaak afwisselend klachtgericht (EMDR) en persoonsgericht, maar alleen persoonsgericht kan ook. EMDR is niet voor iedereen de meest passende behandelvorm.

Bij persoonsgerichte psychotherapie ontdek je samen (in het contact) wat er speelt en wat er nodig is. Ik gebruik mezelf hierbij als instrument. Dat betekent dat ik je heel eerlijk teruggeef wat ik aan je ervaar. Ook ben ik open in wat ik denk en zal dit altijd met je bespreken. Dit vraag ik ook van jou. Ik maak hierbij gebruik van mijn intuïtie en zal je altijd respectvol en met mildheid benaderen. 

Verder ben ik creatief, zowel in mijn privé-leven als in mijn werk. Ik zal samen met je gaan onderzoeken wat je nodig hebt. Ik gebruik hierbij geen protocollen (met uitzondering van het EMDR-protocol) en werk niet volgens bepaalde standaarden. We doen het samen met wat er is en kijken samen naar wat je nodig hebt.

Opleidingen en lidmaatschappen

Opleidingen

Ik heb de volgende opleidingen gevolgd:

  • Supervisor NVP (2023)
  • Supervisor NVGP (2022)
  • EMDR Practitioner Europe (2019)
  • Cursusgever NVGP (2018)
  • Specialistisch groepstherapeut NVGP (2018)
  • Psychotherapeut (2014)
  • Gezondheidszorg psycholoog (2009)
Lidmaatschappen

Ik ben lid van onderstaande verenigingen:

  • Vereniging EMDR Nederland (VEN)
  • Nederlandse Vereniging voor Groepsdynamica en groepspsychotherapie (NVGP)
  • Federatie van Psychologen, psychotherapeuten en pedagogen (P3NL)

Daarnaast sta ik ingeschreven in het BIG-register als GZ-psycholoog (29912055725) en psychotherapeut (49912055716).